dimecres, 27 d’abril del 2016

TRANSPORTS 2: ELS TRENS

INTRODUCCIÓ:
Als Artistes ens agraden molt els transports, els avions, els cotxes, els camions, les motos, les bicicletes…, cada cop que per davant del pati en passa un, el saluden, però hi ha un transport que també els agrada moltíssim, però des de l’escola no en veiem mai, aquest és el tren!
Tot va començar, quan per iniciativa propia varen començar a alinear cadires i s’anaven asseient a aquestes i començaven a fer “xuc-xuc”. Des d’aquell dia que ho fan sovint, van canviant-se de seient, i cada vegada fan el tren més llarg.



Veient que tenen tanta passió i que no tenim mai l’ocasió de veure’n en directe, vaig demanar a les clases dels grans que em deixessin els trens de fusta, per poder jugar-hi. No les tenia totes pel fet de que s’han de muntar les vies encaixant-les, però vaig pensar que a males els hi montaríem entre la Laura i jo.
La meva sorpresa però , va ser que ells sols, les muntaven a la perfecció, ho encaixaven perfectament . Primer només agafaven un vagó i el feien pasar per la via, però de seguida van descubrir que se’n podien unir varios a través d’imans!
Van gaudir molt i des d’aquell dia, que hi juguem tot sovint!




EDAT DESTINATARIS: P1 i P2.

NÚMERO DE PARTICIPANTS: Grup classe.

MATERIAL:  Cadires, trens de fusta i vies.

OBJECTIUS:       
                - Treballar la motricitat.
                - Coordinació oculomanual.
                - Respectar el joc dels companys i companyes.
                - Gaudir de joc.

ESPAI: La pròpia aula.

TEMPS: El que els infants mostrin interès pel material.


JOCS VARIATS AL PATI 2: LA CASETA DE CARTRÓ

INTRODUCCIÓ:
El curs passat com a activitat de final de projecte del conte de la classe “On vius Cargol?” , amb les caixes de televisió que em van portar dues famílies de la classe, els vaig construir una caseta de cartró.
El conte va d’un cargol que és molt curiós, i pregunta a diferents animals a on viuen, per aquest motiu, vaig optar per fer la caseta de cartró, representava a on vivíem nosaltres i hi cabíem tots els i les alumnes de l’aula, la Judith i jo.
Els infants, entraven de la casa i de sobte, treien el cap per la finestra o la porta tot fent “Taaat!” Molts d’ells començaven a caminar i recordo que el fet d’entrar i sortir per la porta encara els costava, fins que hi van agafar la pràctica.
Els va agradar tant que la vàrem deixar allà, per jugar de manera permanent.



EDAT DESTINATARIS: Nadons, P1 i P2.

NÚMERO DE PARTICIPANTS: Grup classe.

MATERIAL: Caixes de cartró.

OBJECTIUS:
               - Treballar la motricitat.
               - Gaudir de joc.

ESPAI: El pati.


TEMPS: El que els infants mostrin interès pel material.

ART: ANDY GOLDSWORTHY; PINTEM AMB BRANQUES DE ROMANÍ I PI BLANC

INTRODUCCIÓ:
Un dissabte, caminant per la muntanya, vaig inspirar-me en veure el romaní i em va venir al cap una activitat per fer amb el Projecte d’art de l’Andy Goldsworthy. Podíem fer pintura amb branques!
Doncs dit i fet, vaig folrar les taules amb cartolines blanques i el terra i un vidre amb paper d’embalar, perquè poguessin crear amb llibertat i tinguessin espai.



Primer de tot, ja amb els infants asseguts al matalàs i ja amb la bata posada, els vaig presentar  el material, hi havia branques de romaní i de pi blanc, llavors vàrem olorar, i vàrem veure que les de romaní feien molt bona olor, en canvi les de pi, no en feien.


Un cop el material conegut, els vaig repartir les branques i els vaig proporcionar safates amb pintura blava i groga, i de seguida es van posar a pintar. Estaven molt concentrats, hi havia infants que pintaven amb elles com si fos un pinzell, altres, feien la tècnica de l’esquitxada, donant cops amb les branques al paper. A mesura que anaven pintant, van poder observar que el color groc mesclat amb el color groc acaba fent verd, i això també els va encuriosir.






Va ser genial, i a més a més va quedar un treball preciós!!


MATERIAL: Taules, branques de romaní i de pi blanc, pintura, cartolines blanques,  paper d’embalar.

EDAT DESTINATARIS: P1 i P2.

NÚMERO DE PARTICIPANTS: Grup classe.

OBJECTIUS:
                - Treballar la motricitat fina.
                - Coordinació oculo-manual.
                - Aprendre diferents tècniques plàstiques.
                - Gaudir de l'art.
                - Aprendre a concentrar-se.
                - Respectar les creacions dels companys.


ESPAI: La pròpia aula o el pati.

EXPERIMENTACIÓ 9: IOGURT

INTRODUCCIÓ:
Fa unes setmanes vàrem fer experimentació amb iogurts. Aquests eren naturals, o sigui de color blanc, però amb colorant alimentari, els hi vam donar color (verd, groc, blau i vermell).
Els infants quan van arribar a la classe, es varen trobar una taula llarga folrada amb paper d’embalar negre, perquè ressaltés el iogurt quan el manipulessin i damunt plàstic film,  ja que el paper es trencaria i a l’hora de netejar és més ràpid.
Els iogurts estaven en platets, perquè cada nen/a tingués el material per manipular de manera individual. També se’ls va proporcionar altres recipients i culleretes perquè poguessin fer transvasaments.


Van fer-ho molt i molt bé, els va encantar, hi havia infants, que el manipulaven amb les mans, tot pintant damunt de la taula amb el iogurt, altres amb les culleretes, el passaven d’un recipient a un altre, de tant en tant llepaven o fins i tot omplien una tasseta de cuineta i se’n bevien una mica.






Van gaudir moltíssim, és notava perquè tot i la cara de concentració que feien tenien un somriure a la cara. Es van passar una llarga estona jugant i experimentant!


MATERIAL: Taules, iogurts, colorant alimentari, recipients variats, culleretes, film, paper d’embalar negre, bates.

EDAT DESTINATARIS: Final de l’etapa de nadons, P1 i P2.

NÚMERO DE PARTICIPANTS: Grup classe.

OBJECTIUS:
                - Conèixer diferents colors.
                - Estimular el tacte.
                - Gaudir de joc.
                - Estimular l’olfacte.
                - Estimular el gust.

ESPAI: La pròpia aula.


TEMPS: El que els infants mostrin interès pel material.

diumenge, 17 d’abril del 2016

COLORS I SONS

INTRODUCCIÓ:
Fa unes setmanes, al taller sensorial, els infants es van trobar amb un munt de globus de diferents colors a l’aula, que estaven esperant-los. Però aquests globus, tenien una sorpresa... Resulta a ser que tenien pasta a dins i quan els movien feien soroll!!


Primer van córrer a agafar-los i quan van descobrir, al moment, de que feien soroll, van agafar-ne un a cada mà i van començar a moure els braços i a fer soroll tot rient.



Va haver-hi un moment que per iniciativa pròpia van parar tots de cop i va haver-hi uns segons de silenci, es van mirar van començar a riure i de seguida,van moure altre cop els braços.


Va ser genial, no em pensava que tingués tant d’èxit l’activitat, s’ho van passar molt i molt bé!!

MATERIAL: Globus de diferents colors, pasta.

EDAT DESTINATARIS: P1 i P2.

NÚMERO DE PARTICIPANTS: Grup classe.

OBJECTIUS:
                - Treballar la motricitat.
                - Estimular la vista.
                - Diferenciar el so i el silenci.
                - Conèixer diferents colors.
                - Coordinació oculo-manual.
                - Gaudir de joc.

ESPAI: La pròpia aula o el pati.
   
TEMPS: El que els infants mostrin interès pel material.

SANT JORDI

INTRODUCCIÓ:
S’acosta la diada de Sant Jordi, i tenia clar que volia fer un punt de llibre, perquè els nens i les nenes regalessin a les seves famílies, ja que és un bon dia per fomentar la lectura de grans i petits, però també volia que l’activitat no fos dirigida, no volia la típica mà de l’infant estampada, ja que no és una activitat lliure i no poden crear per si mateixos. Així, que vaig optar per fer un collage amb paper de cel·lofana de diferents colors damunt d’una cartolina blanca.



Vaig posar tres cartolines blanques una a cada taula, amb una safata plena de trossets de paper de cel·lofana de colors variats, i els infants es van asseure formant tres grups.
Un cop posada la cola, els artistes, van començar a enganxar els trossets de paper, molt i molt concentrats i concentrades.




Un cop feta l’activitat, els vam posar a assecar a l’aula, perquè els infants veiessin les seves obres d’art. Al cap d’uns dies, els vaig despenjar, retallar, escriure’ls-hi darrera un poema de Joana Raspall i per acabar els vaig plastificar. Penso que el resultat ha estat positiu, sembla un mosaic de Gaudí. Ara només falta esperar que agradi a les famílies.



MATERIAL: Cola blanca, cartolina blanca, trossets de paper de cel·lofana de colors variats, plastificadora, tisores.

EDAT DESTINATARIS: P1 i P2.

NÚMERO DE PARTICIPANTS: Grup classe.

OBJECTIUS:
                - Treballar la motricitat fina.
                - Estimular la concentració.
                - Estimular la creativitat.
                - Estimular la vista.

                - Gaudir de l’art.

dimecres, 13 d’abril del 2016

JOCS VARIATS AL PATI 1: TRONCS I FUSTETES

INTRODUCCIÓ:
Cada cop que sortim al pati, a part de gaudir del joc lliure, els infants, també es troben diferents propostes de material per poder jugar i hi ha un joc que els encanta!
Per una banda tenim uns troncs, que en Roger els va foradar i és per posar-hi unes fustetes cilíndriques, també tallades per ell. Realment, va tenir una bona pensada en crear aquest material, perquè s’hi entretenen moltíssim!!


Per l’altra banda, també va tallar i polir diferents branques d’una mida mitjana perquè els infants poguessin fer construccions. Normalment fan una pila d’unes quantes fustes i llavors, li donen empenta i cauen. Quan el pilar ha fet llenya, es fan un fart de riure. És molt graciós veure com passen de la concentració de que no caigui mentre ho construeixen a les rialles en pic cau.




























Els infants quan hi juguen estan molt concentrats, tot treballant la motricitat fina. Gràcies Roger per fer-nos aquests jocs que tant ens agraden!




EDAT DESTINATARIS: P1 i P2.

NÚMERO DE PARTICIPANTS: Grup classe.

MATERIAL: Troncs grans, branques, i fustes cilíndriques.

OBJECTIUS:
               - Treballar la motricitat fina.
               - Estimular la vista i el tacte.
               - Conèixer gran - petit.
               - Treballar la concentració.
               - Coordinació oculo-manual.
               - Gaudir de joc.

ESPAI: La pròpia aula o el pati.
 

TEMPS: El que els infants mostrin interès pel material.

diumenge, 3 d’abril del 2016

ART: ANDY GOLDSWORTHY. PINTEM AMB PEDRES

INTRODUCCIÓ:
Un cap de setmana, mentre passejava pel tros, vaig fixar-me que les pedres que tenim allí son de forma bastant arrodonida, llavors, em va venir al cap el projecte d’art de l’Andy Goldsworthy, i que podia fer-los-hi fer alguna cosa als infants amb elles per fer art.
El dijous que és el dia que ens toca fer art, vàrem folrar tres taules amb una cartolina blanca cadascuna. 
Els infants amb la bata de plàstica posada, es van posar al voltant d’aquestes. Un cop tot preparat es va repartir una pedra a cadascú, perquè la manipulessin. Se la miraven i remiraven, llavors es va posar una safata de pintura vermella a cada taula i ells mateixos van començar a pintar amb les pedres. Alguns infants feien estampació amb les pedres, altres utilitzaven la pedra com si fos un rodet i pintaven amunt i avall, dreta i esquerra. Van estar molta estona concentrats fent les creacions, i va quedar molt bonic.





























MATERIAL: Pedres, cartolina blanca, pintura.

EDAT DESTINATARIS: P1 i P2.

NÚMERO DE PARTICIPANTS: Grup classe.

OBJECTIUS:
                - Treballar la motricitat fina.
                - Coordinació oculo-manual.
                - Aprendre diferents tècniques plàstiques.
                - Gaudir de l'art.
                - Aprendre a concentrar-se.
                - Respectar les creacions dels companys. 


ESPAI: La pròpia aula o el pati.

LA BIBLIOTECA

INTRODUCCIÓ:
Als artistes els agrada molt que els expliquin contes, però no només escoltar-los, també s’entretenen moltíssim ells sols mirant-ne.


El racó dels contes consta d’una estanteria amb alguns contes i el matalàs per poder seure a llegir còmodament, però de tant en tant, els muntem una biblioteca a la pròpia aula, amb llibres prestats de la biblioteca municipal.




Els infants es passen molta estona mirant-se’ls, un cop han fullejat el que tenen en mà, llavors, se’l canvien amb un company/a. Estan molt concentrats i transmeten tranquil·litat quan estan amb els contes. Dóna gust veure’ls així i de la cura que tenen dels llibres. Els agrada tant que no en tindrien mai prou.


MATERIAL: Matalàs, taules i cadires i sobretot contes variats.

EDAT DESTINATARIS: P1 i P2.

NÚMERO DE PARTICIPANTS: Grup classe.

OBJECTIUS:
  - Fomentar la lectura en un futur.
                - Respectar el silenci.
                - Estar atents.
                - Aprendre a compartir.
                - Estimular la vista.
                - Gaudir dels contes.
                - Aprendre a través dels contes.

ESPAI: La pròpia aula.


TEMPS: L’interès que mostrin els infants pel material.